top of page

Dil okuluna gitmek istediğin şehri seç!

_edited.jpg

Birleşik Krallık

şehirlerini

keşfedelim!

Bath

Bath, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Batı bölgesinde bulunan bir kentsel yerleşimdir. Törensel Somerset kontluğunda bulunur. Yerel idare olarak 1996'dan beridir "Bath ve North East Somerset Tek Seviyeli Yerel İdare" merkezidir. Şehir statüsü Kraliçe I. Elizabeth tarafından 1590 yılında verilmiştir.

Şehir ilk olarak Romalılar tarafından Aquae Sulis adında bir kaplıca olarak kurulmuştur. Daha sonra halk arasında İngilizce'de banyo, kaplıca anlamına gelen Bath sözcüğünün şehrin adı olarak kullanılması yaygınlaşmıştır.

Şehirde bulunan önemli mimari özellikler taşıyan yapılar arasında Bath Kraliyet Tiyatrosu, Lansdown Crescent, Royal Crescent, The Circus ve Pulteney Köprüsü vardır.

Bath Şehri 1987'den beri UNESCO Dünya Mirasları listesinde bulunmaktadır.

2021'de şehir, ünlü maden kaynakları ve 18. ve 19. yüzyıllarda Avrupa hamam kültürünün yükselişine dair mimari tanıklığı ile "Avrupa'nın Büyük Kaplıca Şehirleri" adı altında ulus ötesi UNESCO Dünya Mirası alanının bir parçası oldu.

Pulteney-Weir-GettyImages-670140182.webp

Bath Academy

Best in Bath

Elac Study Vacations

Kaplan International Bath

Languages United

Bath

Birmingham

Birmingham Orta Çağlarda orta büyüklükte olan bir pazar kurulan şehirlerden biri idi. Birmingham İngiltere'nin "Orta İç Bölgesi"'nin tam merkezi olması dolayısıyla, bu bölgenin önce iktisaden birden parlaması ve bundan sonra Sanayi Devrimi ortaya çıkması dolayısıyla uluslararası önem kazandı. Birmingham modern sanayi cemiyeti oluşmasında öncülük etti. Şehirde bir seri yenilikler getirilmesi ile birlikte; bilim, teknolojik ilerleme ve ekonomik gelişme alanlarında uluslararası alanda hissedilir hızla değişmesi suretiyle Birmingham'da modern sanayi cemiyeti oluşmasının temelleri kuruldu. 1791 yılına erişildiği zaman şehir "dünyada birinci olarak ortaya çıkan imalat sanayi şehri" olarak anılmakta idi. Birmingham çok iyi seçilebilir şekilde yeni bir ekonomik profil göstermekte idi. Şehirde binlerce küçük imalat atölyesi bulunmakta idi; bunlar çok geniş alanlarda çok spesialize olmuşlardı ve çok beceri ve ustalık gerektiren sanayi üretimi yapmakta idiler. Bu gelişme çok istisnai yaratıcılık ve yenilik getiricilik yeteneklerine dayanmakta idi. Şehrin sanayi alanında zenginliği ve bunun getirdiği refah bu iktisadi bünyenin çok geniş alanlara yayılmasına yol açıp; şehre iktisadi darbelere karşı dayanıklı olan bir ekonomik temel sağlamakta idi. Bu özel üstün ekonomik nitelik 20. yüzyılın son çeyreğine kadar Birmingham şehrinin refahına büyük etkisi oldu.

Birmingham-University.png

Birmingham College

Edskills Language School

TEG English Birmingham

The Language Gallery, Birmingham

University Of Birmingham

Birmingham

Bournemouth

Bournemouth, İngiltere'nin Dorset kontluğuna bağlı tek-seviyeli yerel idare birimi ve bir kentsel yerleşkedir.

Bournemouth Borough Yerel İdaresi birimi sınırları içindeki nüfusu (2008 tahminine göre) 163.900 kişidir. Fakat Bournemouth şehirsel alanı Poole ve Christchurch kentleri ile birleşik olup yaklaşık 400.000 kadar nüfuslu "Güney Doğu Dorset" şehirsel alanını oluşturur.

Londra'ya yaklaşık 170 km uzaklıktaki Bournemouth genellikle sahili, gece kulüpleri, alışveriş imkânları bilinir. Ağırlıklı olarak dil okulları yer alır. Londra'ya oranla daha ucuz ve öğrenci şehridir. Türklerin dil okulu olarak seçtiği bir İngiltere kasabasıdır.

Kentin 8 km kuzeyinde Bournemouth Uluslararası Havaalanı yer almaktadır.

access-to-bournemouth-beach-and-pier-1024x682.jpg

Anglo Continental

Bright School of English

Beet Language Centre

Cavendish School of English

Europa School Summer Centres

Europa School of English

Kings Bournemouth (A Member of Kings Colleges)

Kaplan International Bournemouth

Richard Language College

United World School of English

Southbourne School of English

Summer Boarding Courses

The Bournemouth School Of English

Bournemouth

Brighton

Brighton kenti İngiltere'yi ellerine geçiren Normanların arazi ve nüfus sayımı için 1086'da hazırlamış oldukları Domesday adlı belgede "Brighthelmstone" olarak anılmakta ve bu yerleşkenin malikane kirası 8000 ringa balığı olarak geçmektedir.

Haziran 1554'te Fransa ile İngiltere arasındaki savaşlar sırasında Brighthelmstone yerleşkesi Fransızların hücumuna uğramış ve talan edilip yakılmıştır. Bu nedenle bu eski yerleşkeden günümüze sadece kenti eski sokak planı olan "The Lanes" bölgesi ve "St Nicholas Kilisesi" kalmıştır. Günümüzde bulunan ilk Brighthelmstone resim eskizi 1545'te yapılmış olup 1514 Fransız hücumundan önceki yerleşkeyi gösterdiği kabul edilmektedir.

1740'li ve 1750'li yıllarda Lewes kentinde bulunan "Richard Russell" adlı bir doktor hastalarına Brighton'a gidip orada deniz suyuna girmelerini bir doğal tedavi olarak tavsiye etmeye başlamıştır. Bu çok geçmeden bir deniz girme kürü modası hâline gelmiştir.

Bu moda ise kentin özellikle başkent Londra şehri sakinleri için bir deniz tatil kenti olarak hızla gelişmesine neden olmuştur. Böylece o zamana kadar bir balıkçı kenti olan Brighton 1780'li yıllarda Kral George tipi mimarı stilli yeni yapılarla ve "teras" adı verilen rezidanslarla dolmaya başlamıştır. 1783'te o zaman "Galler Prensi" olan Prens George tarafından ziyaret edilmiş ve bu prens tarafından çok beğenilmiştir. Bundan sonra Galler Prensi çalışma saatleri dışındaki boş zamanlarını Brighton'da geçirmeye başlamıştır ve bu 1811'de hasta olan kral III. George'a naip olup "Naip Prens" adıyla anıldıktan ve sonra IV. George olarak tahta geçmesinden sonra da devam etmiştir. Bu da Brighton'un İngiltere'nin zenginleri ve ileri gelenleri için bir tatil merkezi olmasına yol açmıştır. Bu pres Brighton'un en merkezi bir mevkiinde 1767'den itibaren o zamanlar moda olan Hint-Arap mimarisi stilinde kubbelerle ve içerisi Orta-Doğu, Uzak-Doğu'dan getirilmiş veya onlardan taklit edilmiş mobilya ve mefruşat ile dolu "Brighton Krallık Pavyonu" adlı bir tatil konağı yaptırmaya ve sonra bunu genişletmeye başlamıştır. Bu dönemde yerleşkenin ismi Brighton olmuştur.

brighton_154671683_1000.jpg

Bayswater Brighton (Eurocentres)

British Study Centres Young Learners

Brighton Language College

Castle School of English

Embassy Summer

Greater Brighton Metropolitan College

Interactive English Language School

Kings Young Learners(A Member of Kings Colleges)

Kings Brighton

Language in Action

Loxdale English Centre

Language Studies International Brighton

Manor Courses

Oxford International Brighton

Purley Language College

St Giles Juniors

St Giles International, Brighton

The English Language Centre Brighton

University of Brighton

ECHO Language School

Brighton

Bristol

Bristol, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Batı bölgesinde bulunan bir törensel kontluk ve tek-seviyeli-yerel-idare-bölgesi ve bir şehirdir. Bristol'a şehir olma krallık beratı 1155'te ve idari kontluk olma beratı ise 1373'te verilmiştir. 13. yüzyıldan beri 500 yıl Bristol İngiltere'nin en büyük üç şehri arasında bulunmuş ve sıralamada yerini ancak 18. yüzyıl sonlarında Kuzey ve Kuzey-Batı İngiltere'deki sanayi şehirlerinin gayet hızla gelişmeleri sonucu kaybetmiştir.

Şehir Avon Nehri kenarında kurulmuştur ve Atlantik Okyanus'una Bristol Körfezinde katılan Severn Nehri Halici kenarlarında da bulunmaktadır. Bu nedenle yüzyıllarca Bristol İngiltere'nin en büyük limanlarından biri olmuştur. Ticarî Bristol Limanı önce yüzyıllarca şehir merkezindeyken günümüzde Severn Halicinin ağzına doğru yer değiştirmiş ve şehir sınırlarının hemen batı kenarında bulunan Avonmouth ve Royal Portbury Doklarına geçmiştir. Bristol şehri Somerset ve Gloucestershire kontlukları ile sınırlıdır ve güney-batısında Bath şehri ve kuzeyinde Gloucester şehri bulunmaktadır.

2009 tahminine göre tek-seviyeli-yerel-idare sınırları içinde nüfusu 433.100 kişi ve etrafındaki şehirleşmiş bölgedeki varoşlar, kasabalar ve köyler katılmasıyla tanımlanan "Büyük Şehirsel Bölge (LUZ)" nüfusu 1.006.600 olarak tahmin edilmektedir. Bristol nüfus bakımından Birleşik Krallık'ın altıncı büyük şehri ve Güney-Batı İngiltere bölgesinin en büyük şehirdir.

Bristol bölgesinde ticaret, kültür ve eğitim açısından liderdir. Şehrin ekonomik gücü, mühendislik, havacılık, finansal servisler, medya ve turizm gibi alanlardan gelmektedir.

StormGeo-Bristol-image.jpg

EC Bristol

International House Bristol

Living Learning English

The English Language Centre Bristol

International Languages Centers

Bristol

Cambridge

Cambridge, Birleşik Krallık'a bağlı İngiltere ülkesinde bir şehirdir. Özellikle dünyanın en iyi beş üniversitesinden biri olan Cambridge Üniversitesi ile bilinir. Cambridge şehri, Birleşik Krallık'ta Cambridgeshire vilayetinin idari merkezidir.

Londra'nın kuzeyinde olup yaklaşık 65 mil (105 km) uzaklıktadır. Çok sayıda küçük kasaba ve köylerle çevrilir. Ayrıca, Silicon Fen olarak bilinen yüksek teknoloji bölgesinin kalbidir.

Cambridge, en çok Cambridge Üniversitesi ile bilinir. Üniversite ünlü Cavendish Laboratuvarı, King's College Şapeli ve Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi'ni içerir. Cambridge silüeti son iki şey ile tamamlanır: şehrin güney ucundaki Addenbrooke Hastanesi'nin bacası ve merkezdeki St John's Koleji Şapel Kulesi.

2001 yılı Birleşik Krallık nüfus sayımına göre şehrin nüfusu 22.153 öğrenci ile birlikte 108.863 kişi idi. Ama şehirsel alan güney Cambridgeshire bölgesinin bir kısmını içine alır ve şehirsel alan nüfusu yaklaşık 130.000'e ulaşır.

NV3CRT26QWW3T8UUPRLC.jpg

Studio Cambridge

St Giles International, Cambridge

Stafford House Cambridge

Select English Cambridge (Summer)

The Cambridge Centre for Languages

Anglia Ruskin University

Bell Cambridge

Bell Young Learners' Courses

Cambridge Academy of English Summer Courses

Central Language School, Cambridge

Cambridge Regional College

CLAC (Cambridge Language and Activity Courses)

EC Cambridge

Kaplan International Cambridge

Language Studies International Cambridge

Lyons Languages

OISE At Cambridge

Cambridge

Canterbury

Canterbury "Cantiaccı" adlı bir Kelt kabilesinin yerleşkesi iken MS 1. yüzyılda Britanya'yı fetheden Romalılar tarafından bir Roma şehrine dönüştürülmüş ve "Durovernum Cantiacorum" (Cantiacı'lerin kızılağaç korusu yanında tahkimli mevki) adı verilmiştir. Romalılar bu şehri birbiriyle kesişen sokaklarla yeniden kurmuşlar; şehre bir forum, bir tapınak ve bir hama yaptırmışlar ve şehrin etrafına surla inşa etmişlerdir. Romalılar MS 410'da Britanya'dan ayrıldıktan sonra bu şehri çökmüş ve boş bırakılıp harabeye dönmüştür. Bu adaya geçen Angle-Saksonlar yavaş yavaş bu eski şehre yerleşmişler ve sonra göç eden Jutland'lılar için bu eski şehir merkez şehir olmuştur. Bunlar tarafından eski İngilizce olarak Cantwareburh ("Kent halkının tahkimli mevkii") veya Canterbury olarak anılmaya başlamıştır. Kent Krallığının Hristiyanlığı kabul etmesi 597'de St Augustine adlı sonradan aziz olan ve çok önemli bir teoloji düşünürü ve yazarı tarafından sağlanmıştır. St. Augustine bu şehirde bir Başpiskoposluk kurmuştur ve ilk Canterbury Başpiskoposu olmuştur. Bu nedenle Canterbury'de bir katedral inşa edilmiş ve bir de manastır kurulmuştur. 630'da şehirde kurulan darphane altın sikkeler basmaktaydı. 672'de Hereford'da toplanan bir yörel konsil Canterbury Başpiskoposluğunu tüm İngiltere için Hristiyan Katolik Kilisesi başı olarak kabul etmiştir. Günümüzde Canterbury Başpiskoposu Anglikan Protestanların en yüksek dinsel lideridir.

1b3743a9-5890-4d5c-a087-bc814dc5014f.webp

Canterbury Christ Church University

Canterbury

Cheltenham

Cheltenham olarak da bilinen Cheltenham Spa , İngiltere'nin Gloucestershire ilçesinde Cotswolds'un kenarında büyük bir kaplıca kasabası ve ilçesidir . Cheltenham, 1716'da maden kaynaklarının keşfinin ardından bir sağlık ve tatil kaplıca kasabası tesisi olarak tanındı ve İngiltere'deki en eksiksiz Regency şehri olduğunu iddia ediyor.

Kasaba, genellikle ulusal ve uluslararası üne sahip katkıda bulunanların ve katılımcıların yer aldığı çeşitli kültür festivallerine ev sahipliği yapar; bunlar arasında Cheltenham Edebiyat Festivali , Cheltenham Caz Festivali , Cheltenham Bilim Festivali , Cheltenham Müzik Festivali , Cheltenham Kriket Festivali ve Cheltenham Yiyecek ve İçecek Festivali yer alıyor. Engelli koşu at yarışında Altın Kupa , her Mart ayında düzenlenen Cheltenham Festivali'nin ana etkinliğidir .

cheltenham_330527780_1000.jpg

Inlingua Cheltenham

Cheltenham

Cardiff

Cardiff, Birleşik Krallık'ın dört ana bölgesinden biri olan Galler'in başkenti ve 481,082 kişilik nüfusu ile en büyük şehridir. Yerel dil olan Galce'de Caerdydd şeklinde yazılıp "kardid" olarak okunan Cardiff ayrıca, Galler'in ticari ve kültürel merkezidir. Kurumlar, Galler'e ait ulusal medya, Galler hükûmetinin ülke ve oturacak yerinde en popüler ziyaretçi varış yeridir (Çeşitli ofislerinin Galler boyunca dağıtılmasına rağmen). Cardiff'e 2006 yılında 11,7 milyon ziyaretçi gelmiştir.

wales_vb34170681.jpg

Cardiff and Vale College International

CELT - Centre for English Language Teaching

Capital School Of English Cardiff

Celtic English Academy

Peartree Languages

We Bridge Academy

Cardiff

Eastbourne

Eastbourne 19. yüzyıldan önce Bronz Çağı'ndan itibaren "Burne" deresi doğusunda kurulan "East Bourne" adlı ufak bir köy yerleşkesi idi. Bu dere günümüzde de "Motcombe Parkı"'ndan geçip denize dökülmektedir. Köy ve civarındaki en önemli iktisadi faaliyet tarım ve balıkçılıktı. Köy ve etrafındaki araziler Devonshire Dükleri sahipliliği altında idi.

Bu köyün deniz kenarı tatil yeri olması Doktor Russell adlı bir doktorun denizde yüzmenin salgı bezleri hastalıklarına iyi geleceğini iddia etmesi ve özellikle Brighton plajını tavsiye etmesiyle başlamaktadır. Brighton'a yakın olan Eastbourne bu moda kürden faydalanmıştır. Kentin ilk önemli deniz tatili ziyaretçilerinin 1780'de Kral III. George'un üç oğlunun bu kentte tatil almaları ile olduğu bildirilmektedir. Böylece 19. yüzyılın başlarından itibaren Eastbourne bir deniz kürü ve tatili merkezi olmaya başlamıştır.

19. yüzyılın başlarında Napolyon'un istilasını önlemek için kentin içinde bir tabya ve sahil yakınlarında denizde bir "Wish Kulesi" adlı bir "Mortello Kulesi" yapılmıştır.

eastbourne-module-gallery-impact-image.jpg

DIDAC School

St Giles International, Eastbourne

Twin English Centre Eastbourne

The English Language Centre, Eastbourne

Eastbourne

Leeds

"Leeds" adını "Loidis" şeklindeki Kelt kökenli bir orman isminden almıştır. Bu "Loidis" ormanı 5.-7.yy arasında Kelt Elmet krallığı arazisinin çoğunu kaplıyordu. İlk İngiliz tarih yazarlarından olan "Bede" (673 –735) "Historia ecclesiastica gentis Anglorum (İngiliz Halkının Hristiyan Kilisesine İlişkin Tarihi)" adlı eserinde "Loidis" bölgesinden bahsetmiştir.

Orta Çağlarda Leeds civarındaki tarımsal alanların gereksinimlerini karşılayan bir pazar merkezi olarak gelişti.

Sanayi Devriminden önce bile 17. ve 18. yüzyılda Leeds civarında bulunan köyün sürüleri ve evden çalışan dokumacıların ürettiği ve çoğu dış ülkelere ihraç edilen çok sıkı dokunmuş beyaz renkli "yünlü" ("broadcloth") kumaşın üretilip satılmasının kontrol edilmesi "Leeds White Cloth Hall" borsası yolu ile oluyordu. 1770'li yıllarda Leeds İngiltere'nin önemli yünlü kumaş ihracatının 1/6'ini kontrol etmekteydi. Leeds'in yünlü kumaş üzerinde kontrolü 20. yy başlarına kadar devam etti.

Önceleri yünlü kumaş sanayiine sonra Leeds'de gelişen diğer sanayilere destek sağlamak için Leeds etrafında ulaşım ağları geliştirildi. 1699'da "Aire and Calder Navigation" adlı kanal ve 1816'da Leeds'i batıda liman olan Liverpool'a bağlayan "Leeds and Liverpool Kanalı" dar mavna trafiğine açıldı. 1834'ten itibaren ilk "Leeds-Selby" hattının açılmasından sonra Leeds ve etrafında çok yoğun bir demiryolu sistemi gelişti. Bu demiryolu ağı Leeds'in İngiltere içindeki diğer yerleşkelerle bağlanması yanında Leeds doğu'da liman olan Hull ile batı'da limanlar olan Liverpool ve Manchester ile bağlantılar sağladı.

image-asset.jpg

Centre Of English Studies

Leeds English Language School

Leeds Language College

MDA College

Leeds

Liverpool

Liverpool, Birleşik Krallık'ta, İngiltere ülkesinde Mersey Nehri Halici'nin doğusunda bulunan şehir yerleşkesidir. Yerel idare bakımdan törensel Merseyside Metropoliten Kontluğu'nda bulunan bir tek-seviyeli metropolitan yerel bölge olan Liverpool Şehri yerel idaresi altındadır.

1207'de bir belde olarak kurulmuş ve 1880 kraliyet beratı ile şehir olma statüsünü kazanmıştır. Liverpool Şehri yerel idari sınırları içinde (2017 tahminiyle) 491,500 kişilik nüfus bulunmaktadır. Fakat Liverpool idari şehri çok daha geniş bir alana yayılmıştır. Ayrıca coğrafi bir şehirsel Liverpool Metropoliten bölgesi bulunmaktadır ve bu şehirsel bölgenin nüfusu (2012 tahminiyle) 1,381,200 kişidir.

Liverpool tarihsel olarak İngiltere ülkesinin "Lancashire" kontluğu içindeydi ve hala da çok İngiliz, Liverpool'un güneybatı Lancashire olduğunu kabul ederler. Fakat Liverpool'da bulunan limanın çok hızla gelişmesiyle; şehir nüfusunun da çok değişik göçlerle hızla artması dolayısıyla ve bir büyük şehir olma karakterini giderek alması dolayısıyla Liverpool şehri ve halkı, kendine has çok özel nitelikler almış ve kırsal olan Lancashire niteliklerinden ayrılmıştır.

thebeatlesrain.jpg

Emerald Cultural Institute

Kaplan International Liverpool

Lila*

NCG Liverpool

The Liverpool School of English

Liverpool

Londra

Londra, sanat, ticaret, eğitim, eğlence, moda, finans, sağlık, medya, profesyonel hizmetler, araştırma ve geliştirme, turizm ve ulaşım alanlarında dünyanın önde gelen şehirlerinden biridir. Dünyanın en büyük finans merkezlerinden biridir ve dünyanın beşinci büyükşehir bölgesidir. Londra genellikle bir dünya kültür başkenti olarak kabul edilir. Uluslararası gelişlerle ölçülen dünyanın en çok ziyaret edilen şehri ve yolcu trafiği ile ölçülen dünyanın en büyük şehir havaalanı sistemine sahip. Dünyanın önde gelen yatırım hedefleri arasında yer alıyor ve daha fazla uluslararası perakendeciye ve ultra yüksek net değerli bireylere ev sahipliği yapıyor. Londra'daki üniversiteler, Avrupa'nın en büyük yükseköğretim enstitülerinden oluşuyor.

2016 yılı ortası belediye nüfusu, Birleşik Krallık nüfusunun %13.4'ünü oluşturan 9 milyondur. Londra 2021 yılı itibarıyla İstanbul, Moskova ve Paris'ten sonra Avrupa'nın en kalabalık dördüncü şehridir. Londra, 1731'den 1925'e kadar dünyanın en kalabalık şehriydi.

Londra dört Dünya Miras Alanı içerir: Londra Kalesi, Kew Bahçeleri, Westminster Sarayı, Westminster Abbey ve Azize Margaret Kilisesi ve Greenwich. Diğer görülecek yerler arasında Buckingham Sarayı, London Eye, Piccadilly Circus, Aziz Paul Katedrali, Tower Bridge, Big Ben, Windsor Şatosu, British Museum, National Gallery, Londra Zindanı, Hyde Park, Trafalgar Meydanı ve The Shard yer almaktadır. Londra metrosu, dünyanın en eski yeraltı demiryolu ağıdır.

driving-london-car-640x360.jpg

ABC School of English

Alpadia Language Camps By Kaplan International

Brunel Language Centre (Brunel University)

Bayswater Summer (Formerly Language Study Centres)

Bell London

Berlitz London

Bethnal Student Academy

Bucksmore Homelingua

Bucksmore Education

Burlington School of English

Britannia School of English

Canning

Centre of English Studies, London

Discovery Summer

Docklands Academy London

Ealing, Hammersmith & West London College

EC London

Edwards Language School

Eurocentres London

English Path, London

Find Education

Frances King School of English (London)

Harrow School Short Courses

Islington Centre for English

International House London Young Learner Centres

International House London

Ingla School of English (Formerly English And Skills Training)

Kaplan International London

Kensington Academy of English

KKCL

Lexis School of English

Liral Veget College (LVC)

London Language Foundation (The)

London House School of English

LSI London

Malvern House London

Mill Hill Summer School

Move Language Ahead (MLA)

NACEL English School London

North West Academy of English

Oxford International Junior Programmes

Oxford International Greenwich

Oxford House College Richmond

Oxford House College, London

Purley Language College

Regent’s University London

Regent London

Rose of York Language School

St Giles International, London Central

St Giles International, London Highgate